EMDR terapisi ne kadar sürer?

Bu soruyu ikiye ayırıp cevaplamaya çalışalım:

  1. Bir EMDR seansı ne kadar (kaç dakika) sürer?
  2. EMDR terapisinin tamamı ne kadar (kaç seans) sürer?

Tipik bir EMDR seansı 60-90 dakika sürer. Spesifik bir travmatik deneyimi işlemek ise bir veya birkaç seans sürebilir. Bazen bir anıyı çalışmak yeterli olabilirken bazen birden fazla anıyı çalışmak gerekebilir.

EMDR terapisi gören bazı kişilerin terapi süreleri için şu yazıya bakabilirsiniz:

EMDR terapisinin amacı, sorunlara neden olan travmatik deneyimleri tamamen işlemek ve tam sağlık için gereken yenilerini dahil etmektir.

Travmatik deneyimlerle ilgili EMDR tedavisini tamamlamak için gereken süre, hastanın/danışanın geçmişine [travmatik yaşantılarına] bağlı olacaktır. Dolayısıyla her danışan için EMDR terapi süresi farklı olabilir.

Tek bir EMDR travma hedefinin tam tedavisi, semptomları hafifletmek ve klinik tablonun tamamını ele almak için üç yönlü bir protokol içerir. Söz konusu protokol şunlardan oluşur:

  • geçmiş anılar
  • mevcut rahatsızlık
  • gelecekteki eylemler

EMDR terapisi diğer terapi türlerine göre daha hızlı sonuç üretse de terapinin amacı hız değildir ve her danışanın farklı ihtiyaçları olduğunu unutmamak gerekir. Örneğin, bir danışanın yeterli güven duygusunu oluşturması haftalar alabilir (Aşama 2), bir başkası tedavinin ilk altı aşamasını hızla geçerek tedavi gerektiren daha önemli bir şeyi ortaya çıkarabilir.

Referans

About EMDRIA

Yorum yapın